Akcija „Knjiga za sve“

Prođe i godina od ideje da se prvoj instituciji doniraju knjige. Mina Milenković se porodila u Ginekološko akušerskoj klinici u Višegradskoj te je njena davnašnja želja bila da se skupe i doniraju knjige kako bi buduće mame koje leže na održavanju trudnoće imale još jedan način da kvalitetno utroše vreme. Osoblju porodilišta, prilikom dugih dežurstava, sigurno znači da imaju još jedan vid razbibrige. Motiva je bilo puno, samo vremena malo, bar što se mene tiče. Tada sam radila i nikako nisam mogla organizovati akciju sakupljanja knjiga onako kako sam to želela i kasnije ostvarila preko stranice. Rešenje je bilo da se iz viškova Muzeja knjige spakuje sto raznovrsnih knjiga i odnese, te je tako i urađeno. Donacija GAK

Nakon toga, stagnirali smo sve dok Mina nije predložila da se knjige doniraju Osnovnoj školi „Emilija Ostojić“ Požega, ali seoskom odeljenju u Rogama. Tada nastupa preobražaj i akcija dobija svoj naziv te kreće sakupljanje preko stranice i drugih kanala što se pokazalo kao jako uspešno. U Roge je otišlo stotinu knjiga.

FB_IMG_15451285360098593

Za sledeću ustanovu sam saznala preko grupe Riznica knjiga jer su članovi iste sakupili i poslali, ako se ne varam, sedamdesetak knjiga Čačanskoj bolnici, konkretno odeljenju pedijatrije. Kontaktirala sam Anu Ružičić, medicinsku sestru, koja radi na tom odeljenju jer mi se učinila kao prava osoba koja voli svoj posao i decu koja na nesreću dane provode na takvom mestu umesto u prirodi, vrtiću, školi… Saznala sam da roditelji borave sa svojom decom tu i da im čitaju knjige. Nisam mnogo razmišljala i uz prethodnu konsultaciju sa Minom i Eli Gilić (povezala Minu i mene), mojim partnerkama u ovoj misiji, doneta je odluka da se knjige skupe, pripreme i spakuju. Kada je to urađeno, čekalo se samo na prevoz od Beograda do Čačka. Na kraju je donacija otišla, tek tri ili četiri meseca kasnije uz veliku pomoć Marije Bogdanović i Borisa Bojovića. Cacanska donacija

Cacanska donacija 1

Centar za socijalnu integraciju dece i mladih „Zvezda“ je sledeće mesto na koje su otišle knjige. Ovoga puta onoliko koliko sam fizički mogla da ponesem pre nego sam otišla na posao. Akcija sakupljanja je organizovana u knjižari Dereta, te sam u Knez Mihajlovu 46 odnela trideset knjiga različitih žanrova.

Centar za socijalnu integraciju dece i mladih Zvezda

U najpozitivnijoj književnoj grupi koja postoji na društvenoj mreži Facebook, Riznici knjiga, upoznala sam doktorku urgentne medicine Draganu Blagojević. Njeno radno mesto je hitna pomoć u okviru Doma zdravlja, te sam je, u spontanom razgovoru upitala trebaju li im knjige za pacijente u čekaonici. Odgovorila mi je da su najviše potrebne logopedu i da postoji još jedno mesto za koje ona zna da bi bili presrećni ako dobiju donaciju u knjigama. Tako je pedeset odabranih naslova otišlo logopedu u domu zdravlja kako bi rad sa decom bio lakši i stotinu knjiga Udruženju penzionera Paraćin.

DZ Paracin-logoped 1

Udruzenje penzionera Paracin

Kako je došlo do toga da sledeća donacija ode Dečijoj ustanovi „Dečija radost“ iz Iriga, više se ni ne sećam, zaista. Već duže vreme se pratimo preko Facebook-a i izgleda da je prirodno bilo da obradujemo decu do 6 godina slikovnicama, sveznalicama, bajkama i pesmicama. Knjige su poslate poštom, a dočekane sa puno radosti.

 

 

Moja davnašnja želja je bila da u svojoj kući, u selu Baćevac, napravim najveću seosku biblioteku privatnog tipa. Kako je to, u jednom teškom trenutku, život namestio ta želja nije mogla da mi se ostvari, bar ne na tom mestu. Međutim, kako znam da predan rad, ogromna ljubav prema knjigama i energija koju odašiljete vasioni sigurno rade za vas, ta želja mi se ostvaruje. U Zornića kući, etno domaćinstvu u mom selu, uz podršku vlasnika Elvisa Zornića i prvoj donaciji iz viškova Muzeja knjige, leta prošle godine sam zvanično presekla vrpcu i otvorila biblioteku. S proleća ove godine prvobitna zamisao je obogaćena te je ovaj seoski raj proglašen mojom kancelarijom na otvorenom iii u njemu se formira najveća seoska biblioteka sa knjigama na stranim jezicima. Kako Zornića kuća u svom sklopu ima kamp, restoran, mini zoo vrt sa prostorom za jahanje konja, atelje umetnika, eko wood stage za nastupe muzičara i predstave, logično je bilo da i strancima obezbedimo još jedan vid za kvalitetno uživanje u sporom protoku vremena u prirodi. Za sada je prikupljeno i smešteno na police 90 knjiga na francuskom, engleskom, češkom, grčkom, ruskom i nemačkom jeziku. Za prevoz knjiga bili su zaduženi Mirjana Bogdanović i Željko Pajić.

Zornica kuca donacija

Nakon jedne od objava, koja je apelovala na članove da doniraju knjige, javila mi se gospođa Slavica Komad, sa molbom da skupimo knjige za novootvorenu biblioteku u Ranilugu, Kosovo i Metohija. Sakupljanje je organizovano u Mesnoj zajednici Omladinski pokret iz Novog Sada i trajalo je, ako se ne varam oko mesec dana. Vrlo brzo je stotinu knjiga spakovano, samo se čekao dogovor oko prevoza. U susret su nam izašli iz organizacije Čepom do osmeha te su oni preuzeli knjige, ali sam im ja spakovala i sve čepove koje smo u tom trenutku imali, pošto ih moja porodica godinama skuplja.

Ranilug

Vesna Stanimirović je vaspitačica kakvu treba klonirati i zaposliti u svakom vrtiću koji postoji. Njeno radno mesto je vrtić „Stonogica“, Sremska Mitrovica. Ona je primer posvećenosti, tolerancije, strpljenja i kreativnosti. Pisala mi je u inbox stranice i nakon njene poruke, koja je sadržala tekst, fotografije i motiv, mogla sam da kažem samo jednu reč: DA. Za ovaj vrtić izabrano je stotinu prikladnih naslova (gore navedeno kakve knjige idu dečijim ustanovama ovakvog tipa) kako bi mališani mogli da razvijaju svoju ljubav prema izmaštanim likovima, uče se pravilima lepog ponašanja ili kako da recikliraju, neretko tu bude i bojanki ili knjiga sa nalepnicama. Kao poklon iznenađenja, u jednu od kutija je spakovan paket identičnih obeleživača koje je donirala Višnja Đurković. I ova donacija otišla je poštom.

 

 

Zahvalnost za sledeće dve donacije ide vlasniku Zornića kuće, Elvisu Zorniću, koji je na istom mestu jednog toplog junskog dana organizovao druženje dece iz Osnovne škole „Knez Sima Marković“ Barajevo, odeljenje Veliki Borak i Prihvatilišta za decu Beograda, Voždovac. Domaćin i porodičan čovek, kome su deca na prvom mestu, lično je došao po knjige. Više o motivu i temi okupljanja možete pročitati na sajtu Kuća dobrih vesti. Obe ustanove su dobile po stotinu knjiga.

Osnovna skola Knez Sima Markovic Veliki Borak

Prihvatiliste

Kako cilj akcije „Knjiga za sve“ nije samo puko slanje knjiga, već i druženje sa čitaocima, malim i velikim, kao i kompletno opremanje svih područnih, najviše seoskih odeljenja i jedinica škola i vrtića, sledeća donacija bila je logična. Stotinu knjiga lično je odneto u vrtić „Vila“ Vrdnik koji pripada Dečijoj ustanovi „Dečija radost“ Irig. Dočekala nas je Jelena Vidanović, kojoj je ljubav prema deci ispisana na licu. Tog istog dana pokrenule smo i neke buduće i vrlo realne projekte kojima se radujemo kao deca. Za prevoz je i ovoga puta bio zadužen Željko Pajić.

 

 

Vrtic Vila Vrdnik citanje

Sakupljeno je knjiga za još tri institucije samo se čeka da organizujemo prevoz do samih lokacija. To je ujedno najveća poteškoća koju imamo što se tiče ove akcije. Do sada smo imali sreće da dobri ljudi velikog srca, porodica i prijatelji najčešće žele da izađu u susret i kada im je to usput povezu spremne pakete do knjigoljubaca. Svako daje svoj doprinos kad i koliko može, ali je on veoma značajan.

Kada smo kod doprinosa, firma Staklopan plus 11, koja se nalazi na adresi Stevana Dukića 14 na Karaburmi, obezbedila je da deo poslovnog prostora posluži za privremeni prijem donacija u toku trajanja radnog vremena. Evo šta stoji na vratima njihovog lokala:

65220709_10219821116820424_1248238665834954752_n

Hvala Vam na nesebičnoj pomoći 🙂 p.s. Ako Vam treba ogledalo ili da uramite sliku, pravi su umetnici 🙂 Možete ih posetiti na adresi koju sam navela ili pozvati na broj telefona 011/2773323 🙂

O našoj akciji pisali su i pojedini mediji – online portali 🙂 Hvala im što su i oni dali svoj doprinos 🙂

Youthnow

Kuća dobrih vesti

Bookvar

Priče sa dušom

BBC na srpskom

B92

Serbian Times

Blic

Nezavisne

Spisak donatora:

Izdavačka kuća Evro Book i zaposleni
Margareta Živković
Sara Sanja Blagojević
Nataša Ikonić
Branislava P. Teodosić
Jovana Jezdimirović sa ćerkama
Dijana Vučić
Kruno Šafranić
Saša Edi Đorđević i Jovana Atanacković
Marija P. Mandić
Izdavačka kuća Liber Novus
Dunja Jović
Jelena Radević
Mirjana Đurović
Eli Gilić
Novosadska razmena knjiga
Jelena Dimitrijević
Slatki snovi jastuci
Višnja Đurković
Marijana Andrejević
Radmila Kuzmanovski
Marija Darusi
Jelena Zajić Novaković
Marija Vašaš
Danijela Terzić
Emina Kunić Pešić
Porodica Horvatinac
Tatjana Pašić
Jelena Topić
Marijana Đurić
Danica Grbić
Klaudija Branc Milanović
Nikola Mira Radomirović
Danijela Đorđević
Ksenija Pešić
Marija Rakić
Svetlana Ilić
Željko Pajić
Jasmina Kerekes
Izdavačka kuća Kreativni centar
Apropo knjižara
Biljana Detiček ex Mijalković
Marija Jakovljević
Neda Krstić
Izdavačka kuća Enco Book
Izdavačka kuća Miba Books
Kristina Kragović
Nada Jovanović
Tanja Milosavljević
Izdavačka kuća i distribucija Makart
Kontrast izdavaštvo
Tonia Milenković
Tatjana Bojović
Nataša Dražić
Ana Petrović
SUBNOR Novi Sad
Dragana Topalović
dve anonimne donatorke i ja

p.s. Spisak je namerno ovakav, nisam želela da ističem na prvom mestu izdavače ili donatore sa najviše knjiga, jer je svaka knjiga bila podjednako važna 🙂 Zato hvala Vam svima 🙂

Zahvalnica Knjiga za sve

Nastaviće se…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s