Intervju sa Darkom Gajićem

Kućica_na_Drini,_Bajina_Bašta_012

Дарко Гајић je urednik srpske Vikipedije i tvorac stranica koje danas imaju Музеј књиге и путовања, НВО Адлигат – Book and Travel Museum, NGO AdligatEdi Saša Djordjević, Marija Miketić, Ljiljana ŠaracZeljko PetrovicPatrias SemendriaEli Gilic mnogi drugi  Sledi naš razgovor na koji sam strašno ponosna 

1. Vi ste, i ako u penziji, odlučili da svoje dane provedete na putu obilazeći zemlju dok vam oko vrata visi fotoaparat. Osećate li se ponekad kao pčela radilica u fabrici kulture čije ,,proizvode,, pre ili kasnije svi koristimo ?

 Ljubav prema fotografiji postoji još iz vremena rane mladosti, kao i putovanja, koja su vezana za neko srećnije vreme, misleći na slobodu i bezbednost. Posle mnogo godina su se ta dva zanimanja skupila na jedno mesto i zasad rezultat toga je preko 20.000 fotografija postavljenih na Ostavi Vikipedije i napisanih preko 2600 stranica.

2. Kao urednik Vikipedije na srpskom jeziku dajete doprinos u otkrivanju novih zanimljivih, zaboravljenih i zapostavljenih lokacija ili značajnih ljudi. Sigurno možete izdvojiti neku anegdotu koju ste zapisali u svoj putnički dnevnik (možda buduću knjigu) ?

 Pored glavnih turističkih destinacija, koje naravno treba posetiti, uvek me iznenade slučajno pronađene lepote prirode ili ljudi koji samo svojom dobrotom ili gostoljubivošću dočekaju nas, koji se tu zateknu. Komunikacija sa njima, od pitanja I potpitanja najčešće dovode do toga da se mi poznajemo od davno i da je samo bilo pitanje kada ćemo da se ponovo sretnemo.

3. Ako nema na Vikipediji kao da ne postoji. Da li potvrđujete ovu rečenicu (ona se vezuje i za Facebook)?

 Vrednost Vikipedije je u broju I kvalitetu stranica, obrađenih u više stotina kategorija, koje da ne zaboravimo, postavljaju volonteri širom sveta. Ima još dosta toga da se radi i na nama urednicima ostaje da popunimo praznine koje nedostaju među stvaraocima, od pisane reči do slikarstva i drugih umetnosti, naučnici, sportisti I mnogi drugi koji svojim radom zaslužuju mesto na Vikipediji.

4. Zdravstveno stanje vas je u jednom trenutku sprečilo da nastavite svoj radni vek, ali se ipak niste odlučili da usporite. Šta vas navodi da svojoj misliji pristupite maksimalno ? Žudnja za znanjem ?

 Kao što volim da kažem, u predhodnom životu sam se bavio i zanimao sasvim drugim stvarima i imao drugačije obaveze. Sada imam više vremena za sebe i svo vreme ovog sveta. Uzaludno bi bilo tu slobodu ne iskoristiti i za ličnu edukaciju, a kad nešto saznaš to negde trebalo bi zapisati, pa možda će se naći neko koga to interesuje.

5. Sigurno vam je teško da izdvojite nekoliko stranica koje su vam baš drage ali ću vas zamoliti da to ipak učinite. Neka one dobiju svoje mesto i ovde.

 Stranice koje me posebno zanimaju i koje uređujem, u najvećoj meri su vezane za spomenike kulture, biografije i za pravoslavlje. Kada sam počeo, neprijatno sam se iznenadio da, recimo, Spomen-kosturnice na Ceru, na Mačkovom kamenu, Spomenik Mihajlu Obrenoviću u Beogradu, nisu bile obrađene i nisu imale stranicu na Vikipediji. I tako još ništa manje značajnih 1500 spomenika kulture. Ipak, za mene su na prvom mestu stranice u kategoriji biografija, gde se ne retko uz stvaralašto, unose i sudbine tih ljudi.
Na stranicama Vikipedije tako su se našli mnogi nosioci Ordena Karađorđeve zvezde iz Prvog svetskog rata, mahom seljaci, obični porodični ljudi. Tu su I Vukovi pevači, od kojih je pored Filipa Višnjića, Vuk Karadžić skupljao epske pesme ili dobrotvori od čijih su fondova živeli i obrazovali budući lekari, inženjeri i drugi stvaraoci.
Od biografija osoba novije istorije posebno sam ponosan na stranice pesnikinje Ane Ilić, humaniste Arno Gujona, ili poštavaoca Srbije i srpske vojske tragičnih dana na Krfu Janisa Janulisa…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s