Intervju sa Anom Grigorjev

ana 2c

Draga deco, velika i mala, putujemo zajedno u svet mašte 🙂 Ako ste zaboravili kako taj čarobni svet izgleda, saznaćete upravo od dame koja ga stvara svojim rukama 🙂 Sledi razgovor sa Anom Grigorjev 🙂

1. Više od 180 ilustracija knjiga za decu i mlade, izmaštanih svetova i bajkovitih prizora. Koja junakinja biste voleli da budete?

Građenje vizuelnog identiteta likova je ono u čemu posebno uživam, posebno onih koji su naizgled krhki, nejaki i mali, ali su svojim delima i unutrašnjom lepotom zapravo pravi heroji. Izdvojila bih lik koji je upravo takav, devojčicu Gerdu iz Andersenove “Snežne kraljice”. Zanimljiva za rad bila je Snežna kraljica i njena ledena lepota, zatim malena Palčica ili nestašna Maša…Ipak, izabrala bih Gerdu kao lik koji mi je najbliskiji.

2. Krupne i radoznale oči mališana željnih avantura, glavne su karakteristike vaših nacrtanih junaka. Svesno ili nesvesno kao da oživljavaju sa papira… Kao Pinokio u rukama Đepeta. Ilustrovanje dečijih knjiga vas je izabralo ili ste vi birali?

Mogla bih da kažem da sam celu priču započela još kada sam bila sasvim mala. Najpre kao “posmatrač”; kao većina dece, odrasla sam uz bajke i bila okružena knjigama. Estetika mi je oduvek bila jako važna, veliki značaj sam pridavala bojama i slikama u knjigama koje su mi čitali. Kada sam bila mala, bilo je puno knjiga kojima su nedostajale ilustracije ili su postojeće slike bile po mom mišljenju loše ili nezavršene, nepotpune… Zamišljala sam likove i scene koje su opisane u knjigama, a često bila jako razočarana kada bih ugledala ilustracije. Imala sam ružnu naviku da docrtavam sitne crteže na prostoru oko teksta ili da prepravljam tudje crteže, dodajem detalje…Volela sam da ilustrujem svoje snove i po njima pisala kratke priče uz crtez, kao i događaje koji su se desavali oko mene i koji su me fascinirali. Kada sam imala 5,5 godina napravila sam svoju prvu slikovnicu , sa tekstom koji je u skicen-bloku po mom diktatu ispisala moja mama. Tako je nastala moja prva slikovnica po imenu “Bebin život” o životu jedne devojčice od rođenja pa do udaje.…Mislim da je upravo to bio pokazatelj da će ilustovanje knjiga biti moje buduće zanimanje.

Imala sam neko vreme dilemu da li da budem slikar ili violinista jer su neki govorili da mi muzika bolje ide nego slikarstvo, želela sam da budem i veterinar jer životinje obožavam…Upisala sam Dizajnersku školu i tada sam mislila da ću se baviti klasičnim slikarstvom, jer su mnogi smatrali da je ilustracija niža grana umetnosti i pokušavali da me odvrate od toga, ali sam ubrzo na Likovnoj akademiji shvatila da je to potpuno pogrešno shvatanje i da me ilustracija najviše privlači, čist i precizan crtež prvenstveno. Uz pomoć profesora Čvorovića koji me je na poslednjoj godini studija podstakao da na sasvim poseban način prilazim svojim slikama i podržao me u zamisli da ilustracija bude moje opredeljenje, vratila sam se svojoj najvećoj ljubavi-ilustrovanju knjiga za decu.

3. Koja je to knjiga vama obeležila detinjstvo?

Knjiga koju sam najviše volela kada sam bila mala bila je ona koja je najviše i zaslužna za celokupnu zamisao edicije “Zaboravljene priče”- prelepa ruska bajka pisana u stihu, “Konjić Grbonjić”, kao i crtani film koji mi je bio omiljeni.

4. Kada biste dobili ponudu da vaše ilustracije postanu crtani film koju od knjiga birate?

Možda bi bila zanimljiva animirana verzija poslednje knjige koju sam radila u okviru edicije “Zaboravljene priče”, Ole Spavajko. Ova prelepa Andersenova priča je baš zaboravljena i retko ko je pamti, iako je podjednako lepa kao i neke druge poznate i popularne bajke. Takođe, “Vesele porodice” bi mogle da budu zanimljiv crtani film zbog duhovitih scena i radnji koje prate porodice životinja iz knjige. A ono sto mislim da bi bilo najzanimljivije je ekranizacija knjige Jasne Dragojevic “Mimolend” jer je to potpuno nova i originalna priča u koju sam se zaljubila i gde sam svaki pojedinacan lik i pejzaž razradila, a namenjena je deci koja lete avionima. Zaista verujem da će se tako nešto i desiti sa ovom knjigom jer ima veliki potencijal u svakom smislu.

5. Ko je vaš omiljeni ilustrator knjiga za decu i mlade?

Moj omiljeni ilustrator je belgijski ilustrator Marcel Marlier, koga mnogi pamte po seriji slikovnica o devojčici po menu Martina odnosno “Maja” kako je kod nas prevedena. Moje detinjstvo je bilo obeleženo upravo tim slikovnicama kao i knjigama Volta Diznija. To su bili na neki način i pokretači svega, maštala sam da crtam kao oni.

Ana Grigorjev web site
Ana Grigorjev – edicija Zaboravljene priče

Постави коментар