Intervju sa Tihomirom Stanišićem

Uroš Timić me je upoznao sa radom Tihomir Stanišić, te je tako i Šizma došla do mojih, uvek željnih knjiga, ruku. O njoj ću vam pisati uskoro pošto je knjiga bomba  Za sad, prvo jedan intervju iz koga sam mnogo naučila

1. Kome biste u nasleđe ostavili svoju biblioteku ?

 S obzirom da je moja biblioteka sačinjena isključivo od knjiga koje sam kupio, smatrajući da je neophodno da ih posedujem, i knjiga koje sam dobio na poklon od dragih ljudi i kolega, morao bih dobro da razmislim… To bi bila osoba sličnog čitalačkog ukusa kao što je moj, ili, recimo, gradska biblioteka. Jer te knjige moraju ispuniti svoju svrhu – da budu čitane – i u tom slučaju me nikakva rodbina niti sentimentalnost ne zanimaju. Jer ako nisu čitane, knjige su samo gomila papira, a ko želi da dobije gomilu papira?!

2. Knjigoljubačka „dijagnoza“ zavisi od: gena, uticaja roditelja (primera) ili ?

 Ne bih rekao da postoji formula po tom pitanju, jer mislim da ima previše promenjivih: uticaj okoline, nivo inteligencije (svi ćute o tome jer je degutantno o tome govoriti, ali je neizostavan faktor), obrazovanje, doba u kom se predaje čitanju… Ali recimo da je karakter čitaoca ono što donosi prevagu, jer čitajući, čovek traži sebe i sebi srodno.

3. Žmureći sa police izaberete koju knjigu ?

 „Zapisi iz podzemlja“ F.M.Dostojevskog. Kada god nemam volje za bilo šta konkretno, dohvatim tu knjigu. Mislim da sam ih pročitao 7 puta do sada. Međutim, prvi put kada sam započeo čitanje (pre desetak godina) pomislio sam: kakva je ovo glupost, i batalio. Ali nije problem bataliti, već znati čemu vredi vratiti se, imati postavljene standarde. I čitanje se uči, a ponešto dođe i sa godinama. Za ozbiljnu literaturu je potrebno više od samo želje za čitanjem.

4. Piscem se postaje ili se rađaš ?

 Predispozicija se nalazi u čoveku, ali rad je – kao i u svemu ostalom – ono što čini majstora. Dakle, potencijalni pisac se rodi, ali ako ne radi na sebi, možda nikada i ne shvati da je pisac.

5. Vodiš li evidenciju pročitanih knjiga ?

 Da, ali sam sa tom praksom počeo tek pre 7, 8 godina. Ne bih da govorim o broju, jer bi mi delovalo kao razmetanje. Iako, razume se, tvrdim da za pisca jeste veoma bitno da bude izuzetno načitan, mislim da je još bitnije da je pročitano uticalo na njega, a to se može samo potpunim predavanjem čitanju.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s